گربه ها ذاتاً موجودات کنجکاوی هستند و همین هم گاهی دردسر ساز میشود چرا که ممکن است موادی مصرف کند که برایش مضر بوده و باعث مسمومیتشان شود. بنابراین بسیار مهم است که سرپرست گربه؛ با اقدامات اولیه جهت درمان مسمومیت گربه در خانه آشنا باشد تا در صورت بروز مسمومیت سریعاً اقدامات اولیه را انجام داده و بعد به دامپزشک مراجعه کند. در این مقاله ضمن بررسی شایع ترین علائم مسمومیت گربه؛ قدم به قدم تمام مراحل درمان مسمومیت گربه را بررسی خواهیم کرد.
شایع ترین علل مسمومیت گربه ها
گربه ها با مواد مختلفی مسموم میشوند. به طور کلی شایع ترین علل مسمومیت گربه عبارتند از:
- حشره کش
- برخی پاک کننده ها
- برخی داروهای انسانی
- فلزات سنگین مثل جیوه که در تن ماهی وجود دارد
- ضدیخ
- محصولات باغی مانند کود
- برخی گیاهان
- سیر و پیاز
- برخی میوه ها
درمان مسمومیت گربه
درمان مسمومیت گربه در خانه؛ به صورت کامل امکان پذیر نیست. در واقع بخش اعظم کار تشخیص و درمان به عهده دامپزشک است و بهبود کامل مسمومیت گربه در خانه عملاً غیر ممکن است. اما شما میتوانید قبل و بعد از مراجعه به دامپزشک، نقش مهمی در تشخیص سریع علائم مسمومیت و کمک به ریکاوری گربه داشته باشید. برای ایفای هر چه بهتر نقش خود، موارد زیر را به خاطر بسپارید:
شناخت علائم مسمومیت گربه
اولین و مهم ترین قدم برای درمان مسمومیت گربه در خانه، شناخت علائم مسمومیت است. دقت کنید که برخی از علائم مسمومیت با مشکلات گوارشی یکسان هستند، بنابراین بسیار مهم است که شما تمامی علائم مسمومیت گربه را بشناسید تا بتوانید آن را از مشکلات گوارشی تشخیص دهید. این علائم عبارتند از:
- مشکلات تنفسی
- زبان یا لثه آبی رنگ
- نفس نفس زدن
- استفراغ
- اسهال
- سرفه و عطسه
- بی حالی و کم تحرکی
- ضعف
- ترشح بیش از اندازه بزاق
- ادرار بیش از اندازه
- مردمک های گشاد شده
- لرزش بدن
- انقباض غیرعادی عضلات
- ادرار تیره رنگ
- ضربان نامنظم قلب
- درد شکم
- عدم تعادل
گربه خود را به مکانی با تهویه مناسب ببرید
در صورتی که علائم گفته شده را در گربه خود مشاهده کردید و به مسمومیت او مشکوک شدید، گربه خود را سریعا به مکانی با تهویه مناسب ببرید تا بتواند به راحتی نفس بکشد. ممکن است گربه های زخمی و بیمار به دلیل ترس و درد شما را گاز بگیرند. بنابراین برای حفاظت از خود در برابر ماده سمی و همچنین جلوگیری از گاز گرفتن گربه توصیه میشود که از لباس آستین بلند استفاده کنید و بسیار مراقب باشید.
وقتی گربه احساس ناراحتی می کند یا مضطرب است، سعی میکند خود را پنهان کند. اگر گربه مسموم شده است، او را جایی نگه دارید که در دید شما باشد و نتواند قایم شود. با روشی ملایم اما محکم، گربه را بردارید و به اتاقی امن ببرید. آشپزخانه یا حمام گزینه ی مناسبی برای نگه داشتن گربه در این شرایط است، زیرا ممکن است به آب جاری و شیرین نیاز داشته باشید.
با دامپزشک تماس بگیرید
توصیه میشود که بلافاصله با دامپزشک تماس بگیرید. یک دامپزشک با تجربه میتواند حتی از پشت تلفن اقدامات لازم برای درمان مسمومیت گربه در خانه را برای شما توضیح دهد و تا حدی به حفظ آرامش شما کمک کند. فراموش نکنید که هرچه زودتر با دامپزشک تماس بگیرید و درمان را شروع کنید، احتمال زنده ماندن و درمان گربه شما بیشتر میشود.
شروع کمک های اولیه
در صورت امکان ماده ای که گربه مصرف کرده را پیدا کنید. این به شما و دامپزشک کمک میکند تا تصمیم بگیرید که آیا گربه را وادار به استفراغ کنید یا نه. برخی مواد مانند تن ماهی به مقدار کم برای گربه سمی نیستند، اما اگر حجم مصرف شده زیاد باشد باعث مسمومیت گربه میشود. بنابراین بررسی کنید که گربه ی شما چه مقدار از ماده ای که باعث مسمومیت او شده است را مصرف کرده است.
اگر شک دارید ماده ای که گربه ی شما مصرف کرده سمی بوده یا نه، با دامپزشک تماس بگیرید و از او سوال کنید. در صورتیکه به دامپزشک دسترسی ندارید میتوانید به سادگی در گوگل جست و جو کنید.
قبل از وادار کردن گربه به استفراغ، با دامپزشک مشورت کنید.
هرگز قبل از مشورت با دامپزشک گربه ی خود را مجبور به استفراغ نکنید. اگر گربه ی شما ماده ای اسیدی خورده باشد با القای استفراغ، این اسید بالا می آید و باعث آسیب دیدن لوله ی گوارش گربه میشود. فقط زمانی میتوانید گربه را مجبور به استفراغ کنید که:
- گربه کاملا هوشیار باشد.
- کمتر از 2 ساعت از خوردن ماده سمی گذشته باشد.
- ماده ای که گربه مصرف کرده، اسید، قلیای قوی و یا فرآورده های نفتی نباشد.
- با دامپزشک مشورت کرده باشید و این کار را مفید بداند.
- مطمئن باشید که گربه مسموم شده است.
از زغال فعال استفاده کنید.
پس از استفراغ گربه، قدم بعدی برای درمان مسمومیت گربه در خانه، کاهش جذب سم در روده است. برای این منظور شما میتوانید از زغال فعال کمک بگیرید. به ازای هر 500 گرم وزن گربه شما به 1 گرم پودر زغال فعال نیاز دارید که باید آن را در میزان کمی آب حل کرده و به کمک سرنگ به گربه بخورانید. این کار را هر 2 الی 3 ساعت یک بار و برای 4 نوبت انجام دهید.
اگر گربه اسید یا قلیا خورده بود چه کنیم؟
اسید و قلیا در انواع مواد شوینده و سفید کننده وجود دارند. اگر گربه هر یک از این مواد را خورده بود نباید او را وادار به استفراغ کنید زیرا این کار باعث آسیب به سیستم گوارش گربه میشود. بهتر است که گربه را تشویق کنید تا مقداری شیر پرچرب بخورد، زیرا شیر پرچرب باعث میشود که اسید یا قلیا رقیق تر شود. اگر گربه ی شما از خوردن شیر امتناع کرد، به کمک یک سرنگ به او شیر بدهید.
چگونه گربه را وادار به استفراغ کنیم؟
اگر مطمئن شدید که گربه ی شما اسید، قلیا ی قوی و یا فرآورده نفتی نخورده است، باید او را وادار به استفراغ کنید. میتوانید بعد از مشورت و تایید دامپزشک، از هیدروژن پراکسید 3 درصد برای القای استفراغ استفاده کنید(دقت کنید که از هیدروژن پراکسید غلیظ تر هرگز استفاده نکنید).
به ازای هر 500 گرم وزن گربه شما به 5 میلی لیتر هیدروژن پراکسید 3 درصد نیاز دارید که حدودا به اندازه ی یک قاشق چای خوری میشود. دقت کنید که محلول را قطره قطره به گربه دهید و صبر کنید تا آن را قورت دهد. در غیر این صورت ممکن است محلول وارد ریه های او شود. این کار را هر 10 دقیقه تا حداکثر 3 نوبت انجام دهید.
اگر ماده سمی روی پوست و موی گربه بود چه کنیم؟
گربه ها عادت دارند خود را لیس بزنند. بنابراین اگر ماده ای که باعث مسمومیت گربه شده است هنوز روی پوست او باشد با لیس زدن گربه، دوباره وارد بدن او میشود. برای همین، در این شرایط باید بعد از انجام اقدامات اولیه، پوست او را کاملاً تمیز کنید. اگر گربه ی شما وضعیت جسمانی مساعدی دارد بهتر است او را به حمام برده و بدون ایجاد استرس او را بشویید. در غیر اینصورت از یک دستمال مرطوب کمک گرفته و پوست و موی او را کاملا تمیز کنید. به این دلیل که
سخن پایانی
در این مقاله اقدامات اولیه برای درمان مسمومیت گربه در خانه را بررسی کردیم. فراموش نکنید که اگر به دامپزشک دسترسی دارید، حتما به کلینیک مراجعه کنید تا با معاینه و تشخیص دقیق، در اسرع وقت درمان مسمومیت گربه را آغاز کنید. به یاد داشته باشید که هیچ وقت به درمان های خانگی اکتفا نکنید.
منابع